Po Vltavě, Lužici a Otavě. Poznejte nejkrásnější řeky Česka

Po Vltavě, Lužici a Otavě. Poznejte nejkrásnější řeky Česka

Pokud patříte mezi nadšené vodáky, určitě se vydáte sjíždět některou z českých řek v letošním létě.
Chcete vyrazit na tu nejhezčí?
Říká se jí Zlatá česká trojice. Prý je to také velké lákadlo pro turisty, sjet tyto řeky. Jistě, každý rok tu potkáte spoustu lidí z celé české republiky, kteří si sem přijeli zajezdit.
·         Můžete také narazit na plovoucí bary, které se nacházejí přímo uprostřed řeky. Během léta je to velice častý jev hlavně na Vltavě.
porta bohemica

Vodáci na Vltavě

Pokud budete vyrážet od Vyššího Brodu, může se stát, že to tam bude vypadat jako na dálnici D1 při zácpě. Celé léto tam vzniká několik partiček lidí, kteří spolu sjíždějí řeky, táboří a na pár dní se stávají přáteli.
–          Od Vyššího Brodu do Zlaté Koruny je to padesát kilometrů
–          Tuto trasu většinou zvládnete za tři až čtyři dny
–          Pokud ale budete pokračovat dále až do Boršova nad Vltavou, může to další den trvat

Začíná se na Lipně

Právě tady, pod lipenskou přehradou, začne vaše dobrodružství. Nasednete na raft nebo na kánoe, které si můžete dovézt vlastní, nebo se pokusíte si tyto loďky půjčit.
·         Okolo lipenské přehrady se nachází spousta půjčoven raftů a kánoí
Pak už záleží jenom na vás, jak daleko se popluje. Můžete si zvolit jenom jednodenní výlet z Lipna do Rožmberka, tato cesta trvá jenom několik hodin.
kameny v řece

První zkouškou vaší odvahy a schopnosti je vyšebrodský jez

Tady je první místo, kde budete muset po souši, nebo se pokusíte jez sjet. Raft tady budete ovládat téměř bez obtíží, ovšem kánoe nebo kajaky zde budou mít problém. Je to takový první adrenalin, který na vodě zažijete, a všichni okolo Lipna vás na tento jez upozorní.
·         Nejnebezpečnější sjezd na trase Vltava
Herbertov. Tady si dejte velký pozor. Jedná se o opravu nebezpečné místo, které vodáci často podceňují. kdyby se něco stalo, na břehu většinou stojí záchranář, který bude mít situaci pod kontrolou.