Trávník aneb chlouba zahrady

Trávník aneb chlouba zahrady

Kdo by nechtěl mít kolem domu krásný zelený trávník, měkký a hebký jak koberec. Vše je reálné za předpokladu řádné péče a údržby.
letní zahrada
 
Jak na to, aby se to nejen zelenalo?
 

  1. Vertikulace – neboli provzdušnění trávníku je nezbytnostnou záležitostí, vertikulace trávníku se provádí vždy po zimním období, čímž je umožněno a dosaženo, že poté voda i potřebné živiny mohou proniknout do půdy, naopak při neprovedení vertikulace je potenciální možnost vzniku nejen plísní.

 

  1. Zalévání – zde platí méně často, o to však vydatněji, je třeba, aby došlo k náležitému provlhčení země do hloubky, ne jen o zalití trávníku na povrchu, zejména v letních horkých dnech je vhodné zelévání v ranních hodinách, večerní zalévání může mít negativní vliv na vznik potenciálních houbových chorob, nikdy nezalévat přes poledne, mohlo by zcela dojít ke spálení travnaté plochy. Rovněž platí pravidlo, že mladší trávník je třeba zalévat častěji. Je zapotřebí hlídat zavlažování, neboť trávník se velmi špatně vzchopí z utrpeného sucha.

 

  1. Výživa – hnojení hraje rovněž významnou roli. Důležitá je správná volba výběru hnojiva. Nelze čekat efekt a zázraky od levného produktu. Je třeba při koupi přečíst etiketu, kvalitní trávníkové hnojivo musí obsahovat importantní prvky, tj. draslík, hořčík, fosfor a dusík. Hnojení má vliv nejen na kvalitu a zbarvení trávníku. Pozor při hnojení, neboť v případě nadměrného užití, lze způsobit více škody než užitku, mohlo by dojít nejen ke spálení trávníku. V letních měsících hnojíme před deštěm, čímž eliminujeme potenciální spálení travnaté plochy.

 mokrá tráva
 
Detaily, které jsou však také podstatné
 
Vertikulaci můžete provést i v létě, oživíte trávník a zbavíte se i případného mechu. Je dobré myslet i na zastřižení okrajových lemů speciálními nůžkami, zatravněná plocha pak působí esteticky a upraveně. Místa, která jsou pro sekačku nedostupná, lze upravit za pomoci srpu. V letním období údržba trávníku vyžaduje častější sekání a dostatek vláhy.
 
Jedno americké přísloví praví, že vždy sousedův trávník vypadá lépe. Tak si zajděte k sousedům podívat se na ten váš.