Zdravé produkty včel
Bez nich by svět byl chudší nejen o mnoho rostlinných druhů, ale problémy by mělo i velké množství živočichů, kteří se rostlinami živí. A následně živočichů, kteří se živí těmito živočichy. Mezi postižené bychom patřili samozřejmě i my lidé. Byla by to prostě ekologická katastrofa obrovských rozměrů.
Také bychom přišli o skvělé včelí výrobky. Ty nás provází po mnoho generací a jejich využití je již zkrátka tradiční.
Med pro výživu
Na jeho výrobu používají včely dvě základní suroviny. Jsou to rostlinné asimiláty vznikající při fotosyntéze, nektar (přímo z rostlin) a medovice (tu připravují jiní hmyzí producenti sající rostlinné šťávy, včely ji sbírají k výrobě tzv. medu lesního). Z nového zdroje nejdříve první včela, která ho navštíví, přinese vzorek na ochutnání. Pokud je vhodný, vydají se tam sbírat ve větším počtu. Než naplní svůj medový váček, musí každá včelka usednout až na tisíc květů! Na květ uvolní vždy feromon, pro předání informace ostatním, že ho nektaru již zbavila a po nějakou dobu bude prázdný. Nektar obohacený vlastními enzymy pak včely v úle vysušují (pomocí svých křídel) a ukládají do plástve do šestihranných buněk. Konzervaci ukončí uzavřením buněk voskovými víčky.
Vosk na víčka
Vosk vyrábí pouze jedna specifická skupina. Jsou to 12 až 18 dní staré včelí dělnice. Používají k tomu med a pyl. Z jejich tělíček pak odpadávají kousky vosku. Tento úkol je též důležitý. Vosk užívají na víčka při ukládání medu v plástvi.
Propolis pro ochranu úlu
Tomuto včelímu výrobku se říká včelí tmel. Je to výstižné, protože jim slouží k opravám úlu. Utěsnění škvír. A také k tomu, aby se do něj nedostala žádná nežádoucí infekce. Tmel totiž nejen dobře utěsňuje, ale obsahuje látky, které působí místní znecitlivění a ničí viry a bakterie. Zvyšuje též imunitu. Je to prostě voňavým a velmi účinným lékem. Ale pozor! Jde zároveň o látku, která může vyvolat alergickou reakci, je to silný alergen.